Stari običaji u Velikom Trojstvu - Čijane perja

March 05, 2017  •  Leave a Comment

Čijanje perja je zasigurno jedan gotovo zaboravljeni običaj, sjećam se kako se je čijalo perje kod moje bake prije 25 i više godina no otada sam gotovo zaboravio kako je to izgledalo. Baš iz razloga spašavanja običaja moj prijatelj Jozo Rebić iz udruge Bilogorski turistički put u suradnji sa lokalnim KUD-ovima pokrenuo je uprizorenje istog u Velikom Trojstvu.

Taj običaj nije samo služio da bi se dobio materijal za ispunjavanje jastuka i posteljina nego je to bilo mjesto druženja, svađa i mirenja, sklapanja prijateljstava i poslova.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Običaj je bio da žene čijaju perje i usput ogovaraju druge susjede, pjevaju, paze na mlade djevojke i pomažu domaćici dok bi se muškarci uglavnom kartali, družili uz čašicu i pričali priče djeci o dogodovštinama iz mladosti. Djeca bi se igrala lovice, slušali bi priče starijih i u nedostatku igračaka radili bi kućice od kocenja.

Mogao bih još pisati na dugačko i široko o ovom zanimljvom običaju no moram ostaviti nešto i za budućnost, a dotada uživajte u fotografijama.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January (3) February March (2) April (3) May (2) June July August (1) September October (2) November December
January (1) February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December