Vodenica Sveta Ana

August 05, 2016  •  Leave a Comment

Ukoliko ste ljubitelj povijesne baštine, prekrasne prirode i prave domaće hrane tada je Sveta Ana, mjesto pokraj Đurđevca, pravo mjesto za vas. To prigradsko naselje ističe se po želji svojih mještana da čuvaju i promiču kulturnu i povjesnu baštinu svojeg kraja.
Iako je naselje relativno malo ima nekoliko zanimljivosti zbog kojeg ga vrijedi posjetiti pa tako je tu arheološki lokalitet Gradina, izvor pitke vode, vidikovac, gastro specijalitet zlevanka od kukuruznog brašna izmljevenog u vodenici na starinski način i ono što je meni ovaj put bilo najzanimljivije, sama vodenica. Danas je jako teško pronaći funkcionalne vodenice, a vodenica u Svetoj Ani bi mogla biti ogledni primjer kako čuvati, održavati i koristiti takve objekte.
Moji domaćini, priljatelj po fotoaparatu Veljko i mlinar Ivan pozitivno su odgovorili na zahtjev da se nađemo u nedjelju oko sedam sati ujutro kod vodenice. Iako je Veljko naglasio da su oni tu za mene, iznenadio sam se susretljivošću gospodina Ivana koji je zadužen za mlin i proizvodnju brašna na tradicionalan način.
Ljudi u Svetoj Ani čovjeka jednostavno tjeraju da se ponovo vrati, a budite sigurni da ću i ja opet doći jer ovaj put nisam stigao vidjeti i probati sve što se tamo nudi.

Dotada uživajte u fotografijama!

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January (3) February March (2) April (3) May (2) June July August (1) September October (2) November December
January (1) February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December