Sony A58 - aparat s puno vrlina

January 08, 2016  •  Leave a Comment

 

 

SONY DSC

 

 

U ruke mi je stigao fotoaparat Sony A58, tijelo koje je Sony namijenio kao zamjenu za modele A37 i A57.

Za one koji ne znaju, radi se o SLT (Single-Lens Translucent) aparatu koji podržava A mount sustav izmjenjivih objektiva. Glavna razlika između klasičnih DSLR i Sony SLT aparata je u tome što kod Sony-a nema pokretnog ogledalca nego se između senzora i objektiva postavlja polu-prozirno zrcalo. Taj sustav ima svojih velikih prednosti kao i nekoliko mana, no Sony je napravio veliki napredak od prvog predstavljanja 2010. godine i mogu slobodno napisati da su mane gotovo zanemarive.

Idemo mi nazad na naš A58. Od bitnih karakteristika treba napomenuti da je u njemu APS-C senzor sa 20.1 mpx-a, OLED elektronsko tražilo, ISO 100-16000, tri autofokusna moda (AF-A, AF-S i AF-C), brzina okidanja mu je do 1/4000 sek., a mogućnost uzastopnog snimanja je do 8 fotografija u sekundi. Stabilizacija objektiva je integrirana u aparat, a masa aparata bez objektiva iznosi 498 grama.

Moram priznati da nakon korištenja aparata iz višeg cjenovnog ranga nisam imao prevelika očekivanja od ovog „malca“, no iznenadio sam se koliko je A58 „user friendly“.

 

-EVF

Elektronsko tražilo je napravilo veliki korak naprijed i pruža veliku pomoć kod fokusiranja i općenito kod korištenja aparata. Sada sve što vidi senzor odmah vidite i vi, što znači da nema više namještanja postavki i gledanja na „preview“ što ste snimili, sada to vidite odmah. Naravno, postoje specifične situacije gdje ne želite vidjeti trenutno stanje jer ćete koristiti npr. dodatnu rasvjetu pa je opciju moguće isključiti. Tad EVF funkcionira kao optičko tražilo, ali u tamnijim uvjetima opet imate prednost jer možete podesiti svjetlinu ekrana.

Fokus peaking je pomoć kod fokusiranja koja označi područje koje je u fokusu sa jednom od tri boje koje imate na izbor.

Osobno me je to toliko usrećilo da sam jednostavno na neko vrijeme prestao koristiti auto-fokus. Fokus peaking je odlična stvar ako se želite ili se već bavite makro fotografijom jer može uštedjeti jako puno vremena dok će rezultati sigurno biti bolji.

Još jedna zanimljiva opcija je i zumiranje prilikom fokusiranja koje također može puno doprinijeti točnosti fokusa.

Zanimljivo, kod EVF-a ustvari ne morate uopće skidati oči sa tražila jer apsolutno sve možete vidjeti na istom; zumiranje, pregled fotografija, opcije koje koristite itd.

 

-Senzor

Precizno, u Sony A58 je ugrađen EXMOR APS HD CMOS senzor sa punih 20.4 mpx-a, ali efektivno ima 20.1 mpx. To je i više nego dovoljno za većinu fotografa. Bitno je napomenuti da šum na visokom ISO djeluje vrlo dobro (npr. ISO 3200 možete slobodno koristiti, a vrlo se dobro drži i na ISO 6400). ISO 12800 i 16000 koristite samo u nuždi, no kada usporedimo A58 sa aparatima proizvedenim prije koju godinu, rezultati s visokim ISO su mu odlični. Na primjerima možete vidjeti kako A58 podnosi visoki ISO.

 

 

-Tijelo

A58 je trenutno smješten kao „entry level“ tijelo u Sony A mount sustavu te su u skladu s tim napravljeni neki kompromisi na dizajnu. Tijelo je plastično iako kod držanja ostavlja dojam izuzetno čvrsto napravljenog aparata. Grip je vrlo solidan, no meni osobno bi dobro došao vertikalni grip. Tipke su logično raspoređene i ne predstavljaju veliki problem kod privikavanja. Naravno, ako već imate A37 ili A57 onda ste ionako na domaćem terenu. Zadnji ekran možete odvojiti od tijela, ali ne dopušta zakretanje. Na gornjoj strani se nalazi „hot shue“ koji služi za montiranje eksterne bljeskalice, no za razliku od konkurencije Sony na svoja tijela ugrađuje " Multi Interface shue" koji u svojem dosjedu posjeduje još dodatnih kontakata što omogućuje dodavanje eksternih uređaja kao npr. mikrofona, vanjskih elektronskih tražila i slično. Prihvat objektiva je također plastičan, što u teoriji može predstavljati problem kod učestalog mijenjanja objektiva, ali moram priznati da se ne sjećam da se netko žalio na takav problem.

SONY DSC

-AF

Performanse autofokusa kod A58 su jednostavno odlične. S obzirom da sam vlasnik Alphe A77II koja trenutno ima najbolji AF modul u A mount svijetu, A58 je imao vrhunsku konkurenciju.

Dakle, A58 je dovoljno dobar i precizan u fokusiranju da u većini slučajeva možete koristiti AF-C mod.

Kada odaberete AF-C model fokusiranja pritiskom na gumb okidača do pola aparat ne zaključava poziciju fokusa nego nastavlja pratiti subjekt u pokretu. Ta opcija može biti vrlo škakljiva za korištenje, no A58 se vrlo dobro nosi sa zadaćom.

Preciznost je vrlo dobra i sa okolnim fokusnim točkama pa se ne morate oslanjati samo na centralnu točku. Brzina fokusiranja je solidna, ali ne i odlična i tu je vidljiva razlika između Alphe A77II i A58, no to je aparat iz potpuno drugog cjenovnog ranga.

Kod testiranja AF lock opcije koristio sam Sony 70-400 G ssm v1 i Minoltu 300 f4 APO G. I

Iako je Sony precizniji, što je normalno s obzirom da koristi SSM pogon, i rad sa Minoltinim objektivom je bio vrlo solidan. Dakle A58 u kombinaciji sa Sony 70-400 daje stvarno odlične rezultate, a opcija fokus lock radi vrlo dobro.

Zanimljivo je da sam jednu večer otišao u gradski park sa mojim klincima i malo se igrao sa focus lock opcijom. Na ISO 16000 i pri 1/30 on je sposoban pratiti subjekt u kretanju bez ikakvih problema. Naravno, brzina okidanja nije dovoljna za oštru fotografiju, ali dobro je znati da sustav praćenja funkcionira u svjetlosno ekstremno lošim uvjetima.


 

AF-S je klasični AF model gdje pritiskom gumba do pola aparat fokusira i zaključava poziciju fokusa.

 

AF-A je opcija koja kombinira AF-C i AF-S, odnosno aparat sam procjenjuje je li subjekt u pokretu ili ne. Zanimljivo, kod starijih modela (A300, A700, A850) sam redovito koristio taj mod jer nisam bio zadovoljan sa AF-C modom, dok mi je AF-S bio previše ograničen. S poboljšanjem brzine i preciznosti kod novijih Sony tijela, sve češće koristim AF-C mod.

 

Mogu zaključiti da Sony A58 je izvrstan aparat za fotografe amatere koji imaju želju ući na mala vrata u svijet ozbiljnije fotografije, dok vlasnici starijih DSLR aparata mogu u A58 vidjeti priliku za unapređenje svoje opreme jer ima izuzetno dobro balansiran omjer uloženo za dobiveno. Moram priznati da ga se ne bih bojao ni uzeti za rezervno tijelo kod fotografiranja vjenčanja jer ima stvarno dobre performanse i smatram da se možete na njega pouzdati.

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January (3) February March (2) April (3) May (2) June July August (1) September October (2) November December
January (1) February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December