Jutarnja šetnja Česmom

January 22, 2016  •  Leave a Comment

SONY DSC

Radi ove kratke šetnjice uz rijeku Česmu u Narti ne bih vjerovatno ni pomislio da ću napisati kratki  blog ali eto, priroda uvijek iznenadi.
Ustajanje u 05:45, naravno spavam kao top ali zato je tu moja draga. Nakon toga budim klince, počinju pripreme za vrtić. I tako, nakon što sam prevezao sinove do vrtića, a suprugu na posao vraćam se doma, izlazim iz auta pa pogledam u nebo, pomislim biti će lijepo jutro... Odluka je pala, oblačim maskirnu jaknu, hlače i gojzerice, uzimam u ruke Sony A850 i montiram na njega objektiv Sony 70-400G. Sjedam u auto ali još ne znam kuda točno idem jer nemam baš puno vremena i mene čeka posao u plasteniku za koji sat pa stoga odlučujem na brzinu otići do mjesta Narte i prošetati oko na žalost propalih ribnjaka. No srećom, priroda se zna brinuti sama za sebe kad već mi nismo u stanju. Inače, ti zapušteni ribnjaci ipak imaju neki riblji fond pa se tamo može vidjeti dosta ptica tokom cijele godine, nije Kopački rit ali je deset minuta vožnje od kuće. Zaustavljam se kod mosta i u zadnji tren odlučujem da ipak idem nizvodno Česmom prema Blatnici. Nakon par metara hoda vidim sivu čaplju, nisam stigao podignuti ni aparat dok je poletjela. Ali su tu zato dva labuda, navikli na ljude i nije ih problem fotografirati. 

SONY DSC                                                                              
Malo dalje od labudova se vide divlje patke, no ni njih ne uspjevam uloviti u kadar. Ipak, ne mogu očekivati da ću tokom hodanja imati vrhunske fotografije divljih životinja. U praksi, te životinje će nas primjetiti (i pobjeći) puno prije nego ih mi uopće vidimo. U međuvremenu sunce se polako diže i fotografije odmah postaju zanimljivije ali je još uvijek hladno, dobrih pet stupnjeva ispod ništice.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Sa lijeve strane Česme je suho korito nekadašnjeg ribnjaka, trava je visoka i vjerojatno ima životinja ali ja se odlučujem spustiti sa zaštitnog benta i hodati uz korito, no pošto sam bio uspješan u plašenju svih mogućih ptica (osim ona dva labuda) vraćam se ja na bent jer znam da tamo ima nekoliko lovačkih čeka pa da malo sjednem i promatram. Bilo je u pitanju oko tridesetak metara hoda prilikom kojeg sam za svaki slučaj usporio da ne plašim životinje i imao sam što vidjeti sa druge strane. Četiri krasne srne traže hranu u suhom koritu ribnjaka. 

SONY DSC Odmah zaliježem na smrznutu zemlju i promatram, adrenalin radi svoje pa od uzbuđenja baš i nisam najmirnije ruke i nadam se da će fotografije biti dobre. Još uvijek ne mogu vjerovati da gledam srne na nekih 20 metara.

SONY DSC

I baš kada se odlučim ustati da pokušam doći u još bolju poziciju pogledam udesno, a tamo je peta srna, vjerovatno je čula okidanje aparata pa je došla u izvidnicu. Trudim se ostati miran ali moram okrenuti aparat prema njoj, stoji mi na malo više od deset metara! Lijepa je na tom suncu, pomislio bi čovjek da pozira no nije dugo trajalo, nekoliko klikova i vraća se ona svojoj maloj družbi.    

SONY DSC   


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January (3) February March (2) April (3) May (2) June July August (1) September October (2) November December
January (1) February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December